Lukijan vastuu

Kirjoitan omasta matkastani, omista ajatuksistani matkan varrelta ja päätelmät ovat omiani. Kun lainaan toisten, minua kokeneempien kirjoittajien viisauksia, kerron kenen ajatuksia ja viisauksia ne ovat. Äitini on savolainen, joten minunkin geeneissä savolaisuutta hivenen virtaa. Vanha sanonta "kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla" muuntuu muotoon "kun geeniperimältään osittain savolainen kirjoittaa, on vastuu lukijalla." Toivottavasti viihdyt blogini parissa.

sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Haaveena kirjan kirjoittaminen

Mikä voisi olla aiheena, mikä olisi hyvä aloitus, kun haaveena on kirjan kirjoittaminen?  Pitääkö ensin olla aihe vai halu kirjoittaa? Vauva.fi palstalta löytyy vastaus kysymykseesi. "Oletko tosissasi?  Luulisi, että se aihe tulisi ensin ja haave vasta sitten... eli tarve kirjoittaa ilmenisi ennen lapsellisia 'haluun kirjailijaksi' haaveita." Entä jos haluaisit ensin oppia jotain kirjoittamisesta?  Tässä artikkelissa kerron omista valinnoista, miten aloittaa matka kirjoittajaksi.

Haaveena kirjan kirjoittaminen? Miten löytää sopivaa koulutusta
Kirjoittamisen opetusta on tarjolla runsaasti.

Minun "lapsellinen" haluni kirjoittaa ei tarkoittanut haavetta kirjailijuudesta. Minulla oli aihe, joka oli muhinut mielessäni jo vuosia, mutta en osannut aloittaa kirjoittamista. 

Miten pääsisin alkuun? Aloin etsiä minulle sopivaa kurssia tai koulutusta. Tärkeimpinä kriteereinä olivat
  • koulutus pitää pystyä suorittamaan päivätyön ohessa
  • koulutuksen hinnan pitää olla omalle kukkarolleni maltillinen

Sisäistä kirjoittajaa vapauttamassa

Ensimmäisenä kiinnostuin Katri Syvärisen Kasva kirjoittajaksi -koulutusohjelmasta. Se oli täysin etänä järjestettävä kurssi, johon kuului luentojen lisäksi lukupiirejä ja kirjoittajatreffejä. Kurssipäivät olivat lauantaisin ja muut tapahtumat arki-iltaisin.

Kurssilla keskityttiin sisäisen kirjoittajan vapauttamiseen ja siinä sivussa opittiin paljon teoriaa.

Syksystä kevääseen kestäneen koulutuksen jälkeen tunsin olevani täysin keskeneräinen kirjoittajana, joten ilmoittauduin jatkoryhmään, joka koostui pienemmästä joukosta koulutukseen osallistuneista. 

Hinta oli kukkarolle maltillinen, kun sen sai jakaa useampaan maksuerään. 

Koulutus saa minulta neljä sulkaa viidestä
Opin paljon ja rohkaistuin kirjoittajana. 
Koulutukseen kuului erilaisia rentoutumis- ja 
joogaharjoituksia, joista en saanut itselleni mitään.

Perustaitoja oppimassa

Helsingin työväenopiston kurssilla kirjoitettiin lyhyitä tekstejä, joita luettiin ja niistä keskusteltiin. Tekstit kirjoitettiin joko tunnilla tai kurssi-iltojen välissä kotona. Opettajana oli Päivi Liski.

Kurssin tavoitteina oli oppia perustiedot ja -taidot proosasta ja lyriikasta,  antamaan ja vastaanottamaan palautetta sekä soveltamaan tietoa kaunokirjallisista teksteistä omaan kirjoittamiseen ja tarkastelemaan omaa kirjoittamisprosessiasi. 

Kurssi kokoontui kahden viikon välein ja vaikka oppilaita ei ollut montaa, enin osa ajasta meni kuunnellessa toisten kirjoituksia. Palautteen antamisessa tärkeintä oli pysyä positiivisena. 

Erilaisia tekstejä kirjoitettiin paljon
Jokainen kirjoitustehtävä alkoi puhtaalta paperilta

Kurssin puolivälissä jouduin toteamaan, että alkuperäinen kirjahahmotelmani riitti juuri ja juuri syksyn lopputyöksi. Onneksi sain nopeasti seuraavan idean, josta minulla nyt toukokuussa 2022 on lähes valmis käsikirjoitus koneellani. 

Hinta ei päätä huimannut, sillä työväenopiston kurssien hinnat ovat todellakin matalan kynnyksen hintoja.

Kurssi saa minulta kolme sulkaa viidestä
Olisin toivonut enemmän aikaa kirjoittaa
ja keskittymistä proosaan.

Webinaarit oppimisen tukena

Kirjoittajaklubin löysin internetin syövereistä. Ensin liityin sähköpostilistalle, mutta pian ostin vuosijäsenyyden ja sain pääsyn erilaisille lyhytkursseille. Kuukausittaisten webinaarien teemat vaihtelevat ja niiden vetäjä Martta Tervonen on energisoiva persoona. 

Hinta on kukkarolle sopiva ja hyödynnettävää materiaalia on paljon. Joistain kursseista joutuu maksamaan vuosijäsenyydestä huolimatta, mutta en ole sellaisia kursseja ostanut.

Kirjoittajaklubi saa minulta neljä sulkaa viidestä
Webinaarit ja verkkokurssien materiaalit
ovat käytettävissä koko vuoden.

Sähköpostitärpit 

Ilmainen Kirjoita Paremmin -sähköpostikurssi sopii kaikkien kukkarolle. Saan sähköpostiini joka kuukausi tietoa, tärppejä ja työkaluja vaihtelevasti luovan kirjoittamisen eri teemoihin. Valikoimassa on myös maksullisia kursseja. Kannattaa tutustua tarjontaan! 

Ilmainen sähköpostikurssi saa minulta täydet viisi sulkaa.
Materiaalit ovat helposti käytettävissä. 
Maksulliset kurssit on helppo löytää.

Arvosanaopinnot houkuttelivat

Kun mikään ei riitä! Näin ajattelin ilmoittautuessani Pohjois-Pohjanmaan Kesäyliopiston Luovan kirjoittamisen perusopintoihin. Muistissa olivat aiemmat hyvät kokemukset avoimen yliopiston kursseista muilla aloilla. 

Ajoittain oli rankkaa, kun kurssien lopputöiden deadline lähestyi eikä mitään valmista tuntunut syntyvän. Useimmiten oli antoisaa, kun oppi ja oivalsi. Kirjoittaminen oli aina kivaa.

Perusopintoihin kuuluvat jaksot perehdyttivät kattavasti kirjoittamisen eri lajeihin. 

  • Johdatus kirjoittamiseen 
  • Proosan kirjoittaminen 
  • Lyriikan kirjoittaminen
  • Draaman kirjoittaminen
  • Tietokirjoittaminen

Kirjoita Paremmin sähköpostikurssin ohjaaja Anne Lukkarila oli opettajana kolmella kurssilla. 

Koulutuskokanaisuus saa minulta neljä sulkaa viidestä
Opin todella paljon eri lajeista ja tyyleistä.
Kursseilla tehtävät työt pakottivat välillä
oman mukavuusalueen ulkopuolelle. 

Kirjoittajan vetämä etäkurssi

Kun mikään ei todellakaan riitä! Ilmoittauduin sen enempää miettimättä AhlmanEdun järjestämälle kurssille, vaikka Luovan kirjoittamisen perusopinnot olivat vielä kesken. 

Kouluttajaa kirjailija Taija Tuomista en tuntenut etukäteen enkä osannut asettaa ennakko-odotuksia kurssille. 

Arvostan Taijan opetustapaa. Hän vilauttaa meille muistilappuja, ei mitään kalvoesityksiä. Välillä tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia ja luetaan niitä. 

Täydet viisi sulkaa hyvästä toteutuksesta
Isoimpina plussina innostava kouluttaja,
hintaan kuuluva arviointipalvelu ja yksi
kirjoittajaviikonloppu kurssin loppupuolella. 

Erilaiset lyhytkurssit

Kun oikein hakee niin myös löytää. Nykyään löydän itseni vähintään kerran kuussa hakemassa erilaisia lyhytkursseja.

Yhtenä kesänä vietin viikon Joutsenon Opistolla Päivi Haanpään vetämällä proosakurssilla "Totta vai tarua". Viikko oli antoisa. En varsinaisesti oppinut mitään uutta teorian tasolla, mutta sain hyviä työkaluja ja vinkkejä. 

Kaikki kirjoittajaryhmät tai opettajat eivät hyödytä jokaista kirjoittajaa.
Onneksi mahdollisuuksien kirjo on suuri.
On vara valita.
- Anneli Kanto

Kirjoittajan matkani suunta

Jokainen käymäni kurssi on auttanut minua eteenpäin kirjoittajan matkallani jollakin tavalla. Matka on ollut mielenkiintoinen enkä vaihtaisi siitä mitään pois. 

Ajattelen, että kirjoittamisessa en tule koskaan valmiiksi. Että ei tule sitä päivää, jolloin sanoin "nyt on koulut käyty". Kursseista ja koulutuksista saan niin paljon energiaa ja uusia ajatuksia, että varmasti jatkan etsimistä ja osallistumista. 

Haaveeni kirjan kirjoittamisesta elää edelleen.

Millainen on Sinun matkasi?

Kommentoi ja kerro minulle ja muille kirjoittamisesta haaveileville minkälainen Sinun matkasi on ollut tai millaiseksi suunnittelet sitä? 


Ei kommentteja: