Lukijan vastuu

Kirjoitan omasta matkastani, omista ajatuksistani matkan varrelta ja päätelmät ovat omiani. Kun lainaan toisten, minua kokeneempien kirjoittajien viisauksia, kerron kenen ajatuksia ja viisauksia ne ovat. Äitini on savolainen, joten minunkin geeneissä savolaisuutta hivenen virtaa. Vanha sanonta "kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla" muuntuu muotoon "kun geeniperimältään osittain savolainen kirjoittaa, on vastuu lukijalla." Toivottavasti viihdyt blogini parissa.

sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Musiikista energiaa kirjoittamiseen?

Kirjailija Outi Pakkanen kertoi haastattelussa (Suomalaisen Kirjakaupan live Facebookissa 24.9.2020), miten hänellä on tiettyjä teemoja kuuntelemassaan musiikissa eri kirjoja kirjoittaessaan. Hän ei sanonut, että musiikki olisi hänen muusansa, mutta totesi, ilman musiikkia hän ei pysty kirjoittamaan. Luoko musiikki energiaa kirjoittamiseen? Tässä artikkelissa pohdin musiikin vaikutuksia sekä itselleni että yleisesti.

Musiikki voi olla myös taustahäly
Musiikki antaa minulle energiaa 

Jotain taikaa musiikissa on. Outi Pakkanen kertoi, että on joskus kirjoittanut kymmeniä liuskoja tekstiä ja yhtä äkkiä tajunnut, että kuuntelemansa musiikki ei vain kerta kaikkiaan sovi siihen kirjaan. 

Musiikin merkitys itselleni

Minä elän vahvasti musiikilla ja musiikista. Säätelen tunnetiloja musiikilla. Tahditan työntekoani musiikilla. Olen opiskellut musiikkia kuunnellen. 

Monet sanovat, että tarvitsevat hiljaisuutta keskittyäkseen, mutta minulla se on juuri päinvastoin. Kun töissä hälinä käy sietämättömäksi, laitan kuulokkeet korville.

Musiikin kuuntelu on tärkeässä roolissa elämässäni. Olen usein ajatellut, että kaikista aisteista kuulon menettäminen olisi pahinta. 

Outi Pakkasen innoittamana aloin miettiä, voisiko musiikki olla muusani? Voisiko musiikki olla kirjoittamiseni mahdollistaja?

Musiikki kannattaa valita tilanteen mukaan
Klassista vai tanssimusiikkia?

Klassista vai Suomi iskelmää?

Olen tehnyt itselleni erilaisia soittolistoja vuosien aikana. Minulle laulujen sanat ovat tärkeämpiä kuin sävel. Niinpä olen valinnut musiikkini sanoitusten perusteella. Tässä muutama esimerkki listavalinnoistani.

  • Motivointi - listalla ovat päässeet muun muassa Tina Turnerin Simply the Best ja Juha Tapion Kelpaat kelle vaan
  • Lyriikka - listalle on poimittu muun muassa Vesa-Matti Loirin versio Nocturnesta ja Samuli Putron Minä rakastan sinua

Rock kappaleet eivät ole minuun makuuni. Klassista musiikkia olen kuunnellut aiemmin paljonkin. 

Minkälainen musiikki sopii kirjoittamiseni taustalle?

Taipumukseni jäädä kiinni laulujen sanoituksiin ei välttämättä tee musiikin valitsemisesta helppoa. Miten osaan valita kappaleet, joiden poljento siivittää sormiani näppäimistöllä, mutta eivät hyydytä ajatuksiani viemällä huomioni kokonaan?

Pidin Outi Pakkasen ajatuksesta kirjoittaa teos tietynlaisen musiikin siivittämänä. Klassinen musiikki tuntui olevan hänen suosikkinsa. 

Oma ensimmäinen käsikirjoitukseni on jo pitkällä. Sen häpeä -teema ja raskas sisältö saattaisi olla kevyempi, jos olisin kuunnellut Suomi-iskelmiä. Olisiko sisältö synkempi, jos olisin kuunnellut raskasta heavy musiikkia.

Vaikka käsikirjoitukseni ensimmäinenkään versio ei ole vielä valmis, kytee sisälläni halu kirjoittaa lisää. Nyt voisin tarttua tilaisuuteen ja tutkia, pystyisinkö musiikin avulla sekä siivittämään kirjoittamista että jopa säätelemään kirjoittamani tekstin sävyjä. 

Minkälaisen mahdollisuuden minulle tarjoaa käsikirjoituksen ensimmäinen editointikierros? Uskaltaisinko haastaa itseni ja luoda itselleni Spotify listan, jota käyttäisin vain ja ainoastaan käsikirjoitusta työstäessäni?

Musiikki antaa aivoille siivet

Musiikin vaikutus ihmisiin ei ole tuulesta temmattua. Aivoliiton sivuilla on mielenkiintoinen kirjoitus siitä, miten musiikki vaikuttaa ihmisiin. 

Musiikki aktivoi aivoja erityisesti lapsena, mutta vaikutus jatkuu koko ihmisiän. 

Musiikin kuuntelu, laulu ja soittaminen voivat sekä rentouttaa että lisätä energiaa. Musiikki pitää valita siis tarpeen mukaan. 

Musiikin vaikutus aivoihin on nopea. Heti, kun ihminen kuulee musiikkia, keho ja mieli alkavat synkronoitumaan musiikin kanssa.


Musiikkista voi siis saada energiaa kirjoittamiseen. Melko todennäköisesti jopa.

Kirjoittamisen soittolistat 

Uteliaisuudesta tein haun Spotifyssä. Kirjoitin sanan "writing" hakukenttään ja löysin muiden kokoamia soittolistoja. 

Spotifystä löydät toisten luomia listoja
Kirjoittamiseen vauhtia musiikilla

Musiikkiin uskoo moni muukin Outi Pakkasen lisäksi. Minun kirjoitusrutiineihin kuuluu jatkossa musiikki, vaikka oma musiikkilistani on vielä päättämättä. 

Minkälainen musiikki siivittää Sinua?

Kommentoi ja kerro minkälainen musiikki siivittää Sinun kirjoitussessioitasi. Onko Sinulla Spotify lista, jonka haluaisit jakaa meidän muiden kanssa? 


Ei kommentteja: