Lukijan vastuu

Kirjoitan omasta matkastani, omista ajatuksistani matkan varrelta ja päätelmät ovat omiani. Kun lainaan toisten, minua kokeneempien kirjoittajien viisauksia, kerron kenen ajatuksia ja viisauksia ne ovat. Äitini on savolainen, joten minunkin geeneissä savolaisuutta hivenen virtaa. Vanha sanonta "kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla" muuntuu muotoon "kun geeniperimältään osittain savolainen kirjoittaa, on vastuu lukijalla." Toivottavasti viihdyt blogini parissa.

maanantai 2. toukokuuta 2022

Kirjoittajan sanastoa ekspressiivisesti

Kirjoittamisen opiskelu on tuonut elämääni uutta sanastoa. Tarkoitan ammattisanastoa, jota käytetään kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta puhuttaessa. Sanastoa, jota en käytä omassa päätyössäni tai vapaa-ajallani. Tässä artikkelissa paljastan teille ekspressiivisesti neljä ensimmäistä sanaa, jotka ovat olleet minulle kirjoittajan jargonia eli ammattisanastoa. 


Ammattisanaston oppimiseen menee aikaa
Herättääkö ammattisanasto kysymyksiä? Kyllä!

En arvannut, kun lähdin tälle kirjoittajan matkalleni, että tulen törmäämään uudenlaiseen sanastoon. Miksi en olisi? Jokaisessa ammatissa on omia sanojaan, jotka eivät välttämättä aukene ulkopuolisille. 

Miksi ylipäätänsä kuvittelin, että kirjoittaminen olisi yhtään sen vähäpätöisempi ammatti? Totta kai kirjoittajille, kirjoittamiselle ja kirjallisuudelle on omia sanoja, jotka eivät sovi minun palkkatyöhöni it-alalla. 

Ei siis riitä, että kirjoittaminen ei suju. Kuullun ja luetun ymmärtäminen takkuaa. 

Nolona aion tässä kertoa neljä ensimmäistä sanaa, jotka saivat minut tuskailemaan tietämättömyyteni kanssa. 

Näihin sanoihin törmäsin Luovan kirjoittamisen perusopintojen eri jaksoilla. Perusopintoihin tultaessa ei olla vielä ammattilaisia. Eikä perusopintojen suorittaminen tee minusta ammattilaista, mutta ainakin olen oppinut jotain. 

Intertekstuaalinen

Johdatus kirjoittamiseen jaksolla kanssaopiskelija kommentoi tekstiäni "hienoa intertekstuaalisuutta".  Minä kiitin ymmärtämättä mistä kiitin.

Tieteen termipankki määrittää intertekstuaalisuuden tekstin suhteeksi muihin teksteihin. 

Kanssaopiskelija tarkoitti tekstissäni olleita viittauksia muun muassa Monopoli peliin. Jatka matkaa vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta, Saara ajatteli.    

Ilahduin, kun tälle oli olemassa sana. Käsikirjoituksessani on paljon intertekstuaalisuutta. 

Pastissi 

Proosan kirjoittamisen jaksolla törmäsin sanaan pastissi. 

Vaikka kuinka sitä suussani makustelin, ainoastaan pastilli tuli mieleeni. Jos olisin ollut nälkäinen, olisin varmaan ajatellut pasteijaa. En silloin tohtinut kysäistä opettajalta, mikä pastissi on. 

Ennen vanhaan olisi pitänyt lähteä kirjastoon. Toki siellä käydessäni olisin saattanut lainata jotain luettavaa. Kirjastokäynnit lähtökohtaisesti päättyvät kasaan lainattuja kirjoja.

Nykyään se on internet, joka tietää kaiken.

Pastissi on teos, jossa jäljitellään tarkoituksellisesti toisen ajan tai taiteilijan tyyliä. Usein pastissin tarkoituksena on jäljitellyn teoksen parodioiminen. Erityisen luonteenomaisia pastissit ovat postmodernille kirjallisuudelle. - Kookas.fi

Mietin, miten olisin voinut tietää tuon sanan ilman kirjallisuuden opiskelua. Käsite tuntui olevan selkeä muille opiskelijoille. Miksi minä en tiennyt, mitä pastissi tarkoittaa?

Opiskelemisen tarkoitus on oppia uutta. Uudet hienot sanat, joita ei voi käyttää muualla, ei ehkä ole se, mitä opiskelemisella haen. Turhautuminen kävi mielessä. 

Ekspressiivinen kirjoittaminen

Draaman kirjoittamisen jaksolla saimme ekspressiivisen kirjoittamisen tehtävän. Ilman lisäselitystä olisin jäänyt silmät suurina tuijottamaan tyhjää paperia. 

Mieti ensin aihepiiri/aihe/ilmiö tms, joka sinua kiinnostaa/herättää tunteita/ahdistaa/naurattaa/pelottaa tms. Kirjoita vapaasti ja pakottomasta asiasta/aiheesta esimerkiksi mitä tiedän aiheesta, mitä kuvia näen, mitä muistoja/tunteita aihe herättää. 

Kirjoitin yhteiskuntamme mielenterveyden haasteista olematta lainkaan varma, ymmärsinkö tehtävän oikein. Varsin ahdistava kokemus. 

Jälkikäteen sukelsin jälleen internetin syövereihin. Ekspressiivinen kirjoittaminen hakusanayhdistelmänä löysi etupäässä terapiaan liittyviä artikkeleita. 

Löysin mainintoja sosiaalipsykologi James W. Pennebakerista. Hän on tutkinut ekspressiivistä kirjoittamista. 

Päädyin lähteiden puutteen vuoksi päättelemään, että kyse on tunteiden käsittelystä kirjoittamalla. Internet ei osannut kertoa. Tai minä en osannut hakea.  

Tunteiden käsittelyä kirjoittamalla
Tunteita laidasta laitaan 

Narratiivinen

Tietokirjoittamisen jaksolla kurssikaveri jakoi kurssialustalla katkelman narratiivisesta tietokirjastaan. 

Mitä tarkoittaa narratiivinen? Tämä minun varmasti pitäisi tietää, ajattelin. En tiedä. 

Luin tekstin enkä vieläkään saanut kiinni siitä, mitä narratiivinen tarkoittaa. Tekstissä ei ollut mitään vikaa. Minä en vain ymmärtänyt, mikä siitä teki narratiivisen. 

Nopea vilkaisu internetin ihmeelliseen maailmaan ja olin hetkessä viisaampi. Se tarkoittaa kertovaa, selittävää. 

Luovassa tietokirjassa on risteytetty piirteitä sekä perinteisen asiatyylisestä tietokirjasta että kaunokirjallisesta tarinankerronnasta; tämäntyyppistä tekstihybridiä voidaan kutsua myös narratiiviseksi tietokirjaksi. Kielikello

Ilmeisesti ei ole ammattimaista sanoa tekstiä selittäväksi tietokirjaksi tai kertovaksi tietokirjaksi. Olkoon se siis narratiivinen tietokirja. 

Internetin haussa narratiiviseen liitettiin muun muassa tutkimus, lähestymistapa, terapia, metodi ja analyysi. Vaikuttaa siltä, että opin monikäyttöisen sanan. 

Turhautumisen kautta iloon. Sanan oppimisesta saattaa olla iloa joskus toistekin.

Ymmärsinkö oikein?

Ahdistus, turhautuminen ja ilahtuminen ovat tunteita, joita sivusin tässä artikkelissa. Onko tämä ekspressiivinen artikkeli? En ole varma.

Jos Sinä tiedät tarkemman määrittelyn, kerro siitä minulle ja muille ihmettelijöille kommenttina. Jaa kommenttina, mitkä sanat ovat olleet Sinulle mysteereitä ensi kuulemalta. 

Ei kommentteja: