Lukijan vastuu

Kirjoitan omasta matkastani, omista ajatuksistani matkan varrelta ja päätelmät ovat omiani. Kun lainaan toisten, minua kokeneempien kirjoittajien viisauksia, kerron kenen ajatuksia ja viisauksia ne ovat. Äitini on savolainen, joten minunkin geeneissä savolaisuutta hivenen virtaa. Vanha sanonta "kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla" muuntuu muotoon "kun geeniperimältään osittain savolainen kirjoittaa, on vastuu lukijalla." Toivottavasti viihdyt blogini parissa.

maanantai 30. toukokuuta 2022

Essee on haastava laji

Oletko koskaan ajatellut kirjoittavasti esseen? En tarkoita koulun esseevastausta vaan  yleistajuista lyhyehköa kirjoitelmaa tai tutkielmaa rajatusta aiheesta. Oletko pohtinut, mitkä ovat esseen muotovaatimukset? Tässä artikkelissa pohdin, miksi essee on haastava laji minulle. 

Essee on haastava laji
Mitä essee tarkoittaa?

Ensimmäinen kosketukseni sekä esseen lukemiseen että kirjoittamiseen sain avoimen yliopiston Luovan kirjoittamisen perusopintojen Tietokirjoittamisen jaksolla

Ennen kirjoittamisen opiskelun aloittamista luin kapea-alaisesti erilaista kirjallisuutta. Nyt minulla on kirjaston suosikit-listalla muutama esseekokoelma odottamassa vuoroaan, joten tarkoitus on tutustua lajiin myöhemmin tarkemmin. 

En haaveile esseistin urasta. Haluaisin kokeilla, miten esseen kirjoittaminen sujuisi, mutta ennen sitä minun pitää ymmärtää, mitä essee tarkoittaa.

Esseitä aiheesta mitä essee tarkoittaa

Edellä mainitulla kurssilla yhtenä materiaalina oli Johanna Venhon toimittama Mitä essee tarkoittaa kirja. Kirja koostui useasta esseestä, joissa kukin kirjoittaja kertoi oman käsityksensä siitä, mitä essee tarkoittaa. 

Mielenkiintoista, miten erilaisia lähestymistapoja kirjoittajilla eli esseisteillä, oli. Alle poimin muutamia heidän mietteistään siitä, mitä essee on. 

  • "Essee on välitilan taidetta: se on lajien välissä" - Johanna Venho
  • "Essee kaataa asiatekstin karsinan aidat ja liikkuu kohti persoonallisempaa ajatusleikkiä." - Johanna Venho
  • "Essee syntyy sivuun astumalla ja sivussa pysymällä." - Virpi Hämeen-Anttila
  • "Essee liikuskelee faktan ja fiktion usvaisessa välimaastossa." - Virpi Hämeen-Anttila
  • "Esseessä kirjoittajan minä on etualalla. Esseisti on lukenut paljon ja osoittaa sen." - Virpi Hämeen-Anttila
  • "On esseen lähtökohtana sitten viha tai suru, tai kenties riemu ja ihmetys, on pohjalla paitsi ajatuksia myös tunnetta, lihan tunkeutumista kirjoitukseen." - Kuisma Korhonen
  • "Essee ei ole kunnolla tietoa, ei taidetta, ei omaelämäkertaa, ei fiktiota, ei sovi oikein mihinkään lokeroon." - Kuisma Korhonen
  • "Esseellä ei ole tukenaan palkintoja. Esseellä on vain aiheensa." - Jukka Koskelainen
  • "Essee on oikkujen ja yhteensattumien punosta." - Jukka Koskelainen
  • "Essee on jatkuvaa keskustelua sanattoman, väliaikaisen, tutkivan ja kyselevän kanssa." - Bodil Lindfors
  • "Esseen ainoa muodollinen tuntomerkki on se, että joku määrittelee sen esseeksi." - Olli Löytty
  • "Essee on metodi, jonka avulla voi pohtia ja pyöritellä ideoita, rakennella vaihtoehtoisia ajastusmalleja, hioa hypoteeseja, kokeilla esioletusten käyttökelpoisuutta, käännellä ja väännellä, etsiä langanpäitä, purkaa ja koota." - Olli Löytty
  • "Esseistiä ei aja halu olla oikeassa vaan ilmaista itseään." - Tommi Melander
  • "Esseistin tavoitteena ei ole kirjoittaa mahdollisimman painokkaasti vaan mahdollisimman tyylikkäästi, sanataiteen ehdoin, erehtymättömällä maulla." - Tommi Melander
  • "Essee on ehkä syvemmin lukemisen kuin kirjoittavan inspiraation laji." - Maaria Pääjärvi
  • "Essee on sananmukaisesti kokeilevaa kirjallisuutta." - Maaria Pääjärvi
Kirjan luettuani en kokenut suurta ahaa-elämystä "näin kirjoitan esseen". En olisi osannut sanoa lukeneeni esseekokoelman ilman kirjan takakannen tekstiä "Kirjailijat, tutkijat ja kriitikot pohtivat seitsemässä taidokkaassa esseessä kauno- ja tietokirjallisuuden väliin sijoittuvan lajin olemusta."

Kokoelma Mitä essee tarkoittaa sai minulta kaksi sulkaa viidestä
Kirja ei avannut minulle esseen syvintä olemusta.

Mitä esseen kirjoittaminen vaatii?

Anne Lukkarila - Kirjoita paremmin kurssin ohjaaja - on laatinut erittäin hyvän ja tiiviin blogiartikkelin "Esseen kirjoittaminen – tyylitaiturin tuolileikki" aiheesta. 
Esseen kirjoittaminen vaatii, että kirjoittajalla on sanottavaa. - Anne Lukkarilan blogiartikkeli

Anne oli ohjaajana Tietokirjoittamisen jaksolla ja selitti meille esseetä käyttäen blogiartikkelinsa esimerkkiä. 

Essee käsittelee aiheita eri näkökulmasta
Muistisääntönä pyöreä pöytä, tuolit ja elefantit.
 

Esseesi teema on pöydällä. Teemaan liittyvät käsiteltävät aiheet eli elefantit ovat näkyvillä. Sinä vaihdat tuolilta toiselle ja käsittelet teemaan liittyviä aiheita eri näkökulmista. - Anne Lukkarilan blogiartikkeli

Essee on pohtielma, Anne sanoi. Varmista näkökulmien riittävyys, hän muistutti meitä. Tyylin pitää olla pohtivaa ja taidokasta.

Esseen rakenteeseen tutustuimme YouTube videon avulla. 


Hyvä essee koostuu 

  • Hyvästä ja kiinnostavasta otsikosta
  • Aloituskappaleesta, jossa esitellään esseen aihe
  • Käsittelykappaleista, joissa on mukana pohdintaa, vertailua, rinnastuksia, arviointia, päätelmiä
  • Lopetuskappaleesta, joka tiivistää kirjoittajan näkemyksen

Essee on ajattelemista kirjoittamalla

Kaiken lukemani ja katsomani jälkeen olen edelleen hukassa. Kun kurssin lopputehtävän lajin valinta oli tehtävä, en päätynyt esseeseen vaan blogiartikkeliin. Essee on asiaproosaa, johon minun osaamiseni ei riitä. 

Ihailen niitä, jotka tekivät valintansa esseen hyväksi, mutta hekin sanoivat, että essee ei ole helppo laji.

Esseen kirjoittamisessa ei ole lyriikan tai draaman kaltaisia muotovaatimuksia. Esseen kirjoittaminen vaatii pohdintaa ja älyllistä toimintaa. Siihen sisältyy totuuden vaatimus, mutta sen kirjoittamiseen voi käyttää kaunokirjallisuuden keinoja. . 

Mikä on Sinun suhteesi esseeseen?

Oletko Sinä kirjoittanut esseitä? Onko essee Sinulle haastava proosan laji? Kommentoi ja kerro minulle ja meille muille esseen haasteellisuuden kanssa painiville, oletko Sinä ajatellut kirjoittamalla asiaproosaa. Tai tiedätkö hyviä esseitä, joita lukemalla minä ja muut voisimme paremmin perehtyä tähän proosan kuningaslajiin?


1 kommentti:

Reija kirjoitti...

Hei!

Törmäsin blogiisi etsiessäni tietoa esseestä kirjoittamisen opintojani varten! Informatiivinen kirjoitus, kiitos! Käyn lukemassa muitakin postauksiasi :).