Lukijan vastuu

Kirjoitan omasta matkastani, omista ajatuksistani matkan varrelta ja päätelmät ovat omiani. Kun lainaan toisten, minua kokeneempien kirjoittajien viisauksia, kerron kenen ajatuksia ja viisauksia ne ovat. Äitini on savolainen, joten minunkin geeneissä savolaisuutta hivenen virtaa. Vanha sanonta "kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla" muuntuu muotoon "kun geeniperimältään osittain savolainen kirjoittaa, on vastuu lukijalla." Toivottavasti viihdyt blogini parissa.

tiistai 10. toukokuuta 2022

Voiko olla kirjoittaja ilman kirjoittajayhteisöä

Kaipaatko kirjoittajayhteisöä, josta saisit tukea matkasi varrella? Tai haluaisitko kuulua joukkoon, jossa kirjoitetaan ja ideoidaan kirjoittamista? Minä haluaisin, mutta en tunnu löytävän oikeanlaista seuraa. Voinko olla kirjoittaja ilman kirjoittajayhteisöä? Tässä artikkelissa kerron, minkälaisia kirjoittajayhteisöjä on matkalleni osunut ja arvailuja siitä, miksi en ole omaani vielä löytänyt.

Kirjoittajayhteisö on tukeva ja turvana
Yhdessä, toisiamme tukien. Mistä löydän teidät?

Perinteinen käsitys tai ajatusmalli on, että kirjoittaminen on yksinäistä puurtamista. Kirjoittaja istuu työhuoneessaan ja tuottaa tekstiä. Muistan nähneeni pilapiirroksia, jossa kirjoittaja istuu vanhanaikaisen kirjoituskoneen äärellä ja ympäristö, erityisesti paperiroskakori, on täynnä runtattuja papereita. 

Näinä päivinä paperiroskakoria ja tulostettuja papereita ei luultavasti ole. Tietokoneella kirjoitettaessa voi tiedostot helposti kirjoittaa uudelleen ja uudelleen. Tiedoston voi tallentaa tai poistaa digitaaliseen roskakoriin. 

Yksinäistä puurtamista
Kirjoittajan kammiossa voi olla yksinäistä

Tulossa on blogiartikkeli, jossa kerron, minkälaisia kursseja ja koulutuksia olen kirjoittajan matkani aikana käynyt. Tänään avaan ajatuksiani niihin liittyvistä yhteisöistä.

Ensimmäiset kirjoittajayhteisöni, jotka menetin

Kun istuin kurssikavereiden kanssa samassa luokkatilassa tai osallistuin yhteiseen verkkokoulutukseen, minulla oli ympärilläni ensimmäiset kirjoittajayhteisöni. Joukko ihmisiä, joilla oli samat haaveet ja unelmat. Useimmat heistä ottivat minun lailla ensimmäisiä askeleitaan matkallaan kohti kirjoittajuutta. 

Valitettavasti en vain ymmärtänyt hyödyntää näitä yhteisöjä. En kysynyt muilta, haluaisiko joku jatkaa tavalla tai toisella yhteistä matkaamme. Verkkotapaaminen kerran kuussa, se ei vaatisi liikaa keneltäkään. Eihän?

Lukupiiri yhteisönä

Erään verkkokurssin hintaan kuuluivat kouluttajan järjestämän lukupiirit. 

Lukupiirissä oli mahdollista keskustella kahden tai kolmen muun kirjoittajan kanssa. Kukin vuorollaan jaoimme tekstejämme tai keskustelimme kirjoitusideoistamme. 

Kurssilla ei ollut vakinaisia ryhmiä vaan joka kerralla saatoin olla eri ihmisten kanssa. Kurssin  ja oman käsikirjoitukseni edetessä sen lukeminen eri ihmisille tuntui turhalta. 

Tiesin, mitä halusin kirjoittaa. Olin jo saanut palautetta tekstin rakenteesta. Miten seuraava uusi ihminen voisi antaa minulle jotain sellaista, josta hyötyisin?

Miksi lukisin aina uusia ja uusia kohtia käsikirjoituksestani aina uusille ja uusille ihmisille? Ymmärtävätkö nämä uudet ihmiset käsikirjoitukseni teeman? 

En ymmärtänyt lukupiiriä yhteisönä. Päätin olla jatkamatta kurssilla sen toiselle jatkokaudelle. Kaipasin toisenlaista toimintaa ja hinta tuntui korkealta. En ollut valmis sijoittamaan rahojani lukupiiriin. 


Jakaminen on välittämistä
Kirjoittaminen on sosiaalista toimintaa

Facebook - yhteisöjen luvattu maa

Facebookista löytyy monenlaisia yhteisöjä ja yhdistyksiä. Joihinkin Facebook ryhmiin voi liittyä kuka tahansa ja toisiin tarvitaan ryhmän hyväksyntä. Olen liittynyt muutamaan ryhmään. 

Yllättäen huomaan olevani arka ilmaisemaan itseäni näissä ryhmissä. Tunne, ettei ole yhtä hyvä kuin muut, on todellinen. Vaikka kuinka haluaisin jakaa pätkän kirjoittamaani tekstiä, en pysty siihen. 

Entä jos joku minulle täysin tuntematon ihminen toteaa tekstistäni "mitä paskaa"? Entä jos joku ottaa minut ryhmässä "silmätikukseen"? Entä jos joku jakaa tekstini jossain muualla ja nauraa minulle?

Tuntuu, että näissä ryhmissä on selvä kahtiajako. On ryhmäläisiä, jotka jakavat tekstejänsä ja mielellään kommentoivat toisten tekstejä. Ja sitten on se joukko ryhmäläisiä, jotka seuraavat keskusteluja hiljaa taustalla. Nämä harvoin jakavat tai kommentoivat ryhmäkeskusteluja.

Näissä on potentiaalia kirjoittajan kaipaamaksi kirjoittajayhteisöksi. 

Ambivertti yhteisöä hakemassa

Olen joutunut miettimään omaa identiteettiäni paljon. Enkö olekaan ekstrovertti, joka tutustuu toisiin ihmisiin helposti? Olen vuosikaudet ajatellut, että uusiin ihmisiin tutustuminen on minulle helppoa ja nautin ryhmässä olemisesta.

 Kaivoin määritelmän: 

  • Ekstrovertti saa energiaa ryhmästä ollessaan tekemisissä monien ihmisten kanssa ja hyytyy joutuessaan olemaan yksin.
  • Introvertti viihtyy paremmin yksin kuin muiden seurassa, valitsee pienen ryhmän ja etsiytyy mieluiten ennestään tuttujen ihmisten pariin.
  • Ambivertti ei valitse aina joko ekstroverttia tai introverttia vaihtoehtoa, vaan päättää tilanteen mukaan, kuinka toimii.

Olenko sittenkin ambivertti? Onko tämä tilanne, jossa edellä mainitsemani pelot saavat minut toimimaan introvertin tavoin?

Entä jos kirjoittajan pitääkin olla ambivertti ja toimia tilanteen mukaan? 

Mitä kirjoittamisen oppaat sanovat yhteisöllisyydestä?

On ollut suorastaan masentavaa lukea kirjoittamisen oppaita. 

Vetoapu on mahdollinen ja yksinkertainen asia: se tarkoittaa myötätuntoista ja ystävällistä kanssakulkijaa, jonka kanssa voi luottamuksellisesti keskustella tekeillä olevasta tekstistä.

Aloittavalle kirjoittajalle vetoapu voi olla kesäkurssi, kirjoittamisen opinnot tai kirjoittajaryhmä. 

-Anneli Kanto, Kirjoittamassa

Minä en ole löytänyt vetoapua. Olen käynyt kesäkurssilla ja osallistunut kirjoittamisen opintoihin ja silti koen kulkevani matkaani yksin. Kaipaa henkilöä tai ryhmää, jonka kanssa voisin keskustella kirjoittamisesta kurssien ulkopuolella. 


Sitten kun on se aika, avaa ovi.
Päästä ystävät sisään ja astu itse ulos.
- Taija Tuominen, Minusta tulee kirjailija

Taija Tuominen kirjoittaa viiteryhmän merkityksestä:

Vaikka kirjoitustyö tehdään usein yksin, ovat kirjoittajat aina etsineet ja löytäneet seuraa kirjallisista ryhmistä. 

Kaikilla kirjoittajilla on jokin viiteryhmä. Sidos voi olla löyhä tai tiivis, mutta aina on joku, joka kuuntelee ja keskustelee, lainaa silmiään ja antaa palautetta. 

- kirjasta Minusta tulee kirjailija 

 

Minä olen puolestani kirjoittanut kirjan marginaaliin "Mistä löytää oma viiteryhmä?"

Blogini jakaminen viiteryhmän tavoittamiseksi

Koska en ole rohkaistunut avautumaan ja jakamaan tekstejäni näissä Facebook ryhmissä, päätin tehdä toisenlaisen aloitteen. Päätin kiittää erään verkkokurssin kanssamatkaajia yhteisestä matkasta ja jaoin heille tämän blogini linkin. "Mikäli haluatte jatkaa aloittamaamme matkaa seuraamalla blogiani."

Muutamassa tunnissa minut oli poistettu ryhmästä ja Facebook esti blogini yhteisönormeja rikkovana. Selvittelin, minkälaisia mahdollisia toimia voisin tehdä, jotta blogini jakaminen onnistuu. 

Ainakaan tätä ei ole tehty helpoksi. En ole vielä löytänyt ohjetta, jonka avulla lähteä viemään asiaa eteenpäin. 

Löysin kuitenkin jotain hämmentävää. Joku voi yksinkertaisesti ilmoittaa kokevansa sisällön yhteisönormeja loukkaavaksi ja Facebook ilmoituksen perusteella estää toiminnan ja pyytää minua ymmärtämään. 

Ymmärrämme, että saatoit tarkoittaa hyvää tai ettet välttämättä ollut tietoinen hyväksytyn käytöksen käytännöistämme. Ymmärrämme myös, että esto voi tuntua turhauttavalta. Pitääksemme Facebookin avoimena ja miellyttävänä pyrimme estämään ihmisten tahatonta Facebookin väärinkäyttöä, vaikka tekemäsi asia olisi mielestäsi hyväksyttävää.

Toistaiseksi minulla itselläni on pääsy Facebookiin ja Instagramiin, joten voin vielä jatkaa oman viiteryhmäni hakemista näissä sosiaalisen median kanavissa. Tämä kokemus muistutti minua siitä, että hyvätkin aikeet voivat osoittautua vaarallisiksi. 

Miksi jaoin tämän kokemuksen? Haluan kertoa muille, että näinkin viattomalta tuntuva asia kuin avautuminen kirjoittajan matkastaan blogissa voi olla häiritsevää muille. 

Juuri nyt kaipaan viiteryhmää, jonka kanssa keskustella tästä. Toistaiseksi te lukijat olette minun kirjoittaja-minäni ainoa viiteryhmä.  

Oletko Sinä jo löytänyt oman kirjoittajayhteisösi?

Kerro ja kommentoi, oletko Sinä jo löytänyt oman viiteryhmäsi? Miten onnistuit siinä? Tai onko Sinulla blogi, jota minä ja muut kirjoittajaksi haluavat voisivat seurata? Ollaan yhteisöllisiä ja jaetaan. 

Ei kommentteja: