Lukijan vastuu

Kirjoitan omasta matkastani, omista ajatuksistani matkan varrelta ja päätelmät ovat omiani. Kun lainaan toisten, minua kokeneempien kirjoittajien viisauksia, kerron kenen ajatuksia ja viisauksia ne ovat. Äitini on savolainen, joten minunkin geeneissä savolaisuutta hivenen virtaa. Vanha sanonta "kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla" muuntuu muotoon "kun geeniperimältään osittain savolainen kirjoittaa, on vastuu lukijalla." Toivottavasti viihdyt blogini parissa.

torstai 26. toukokuuta 2022

Blogi matkalippuna kirjoittajuuteen

Ennemmin tai myöhemmin lähes jokainen bloggaaja postaa aiheesta "Miksi kirjoitan blogia". Minun kysymys itselleni on toinen. Miten blogikirjoittaminen on auttaa minua kehittymään kirjoittajana? Olen varma, että matkan varrella sekä kirjoittajuuteni että tämä blogi tulee kehittymään ja muuttamaan muotoaan. Tämän artikkelin kirjoitin Kirjoittajaklubin Blogikirjoittamisen verkkokurssin inspiroimana. Koskaan ei tiedä, mikä inspiroi kirjoittamaan tai mistä löytyy kirjoittamisen aihe.

Kirjoittajuuteen voi matkata monin tavoin
Blogi matkalippuna kirjoittajuuteen

Olen ylläpitänyt erilaisia blogeja vuosien mittaan. Yksikään niistä ei ole ollut päiväkirjamaista avautumista kummoisempaa kirjoittamista. Olen ryhtynyt kirjoittaman ilman tavoitteita ja pohdintaa, mitä haluan kirjoittamisella saavuttaa. Puhumattakaan, että olisin miettinyt blogien sisältöä. 

Päiväkirjamainen blogi ei kiinnosta kaikkia
Blogia voi kirjoittaa päiväkirjana

Miksi blogini on olemassa? 

Kun olin jonkin aikaa työstänyt käsikirjoitustani, ajattelin jakaa ajatuksia, pohdintoja ja oppeja omasta matkastani kohti kirjoittajuutta. Ensimmäisen version kyhäsin nopeasti, miettimättä sen enempää sisältöä kuin ulkomuotoakaan. 

Lopulta siitä tuli rasite. En jaksanut kirjoittaa blogiartikkeleita. En tiennyt, mistä olisin kirjoittanut. Ja niinpä se päätyi jälleen yhdeksi "rakas päiväkirja" tyyppiseksi blogiksi. Se ei auttanut minua eteenpäin matkallani kirjoittajaksi. 

Päädyin hautaamaan edellisen blogini kaikessa hiljaisuudessa.
Poistin kaikki artikkelit ja jätin jäljelle vain 
yhden,
tähän blogiin viittaavan artikkelin. 

Minne tahdon kirjoittamiseni johtavan? 

Vaikka romaanin käsikirjoittaminen on omanlaisensa projekti, haluan kehittyä kirjoittajana monipuolisesti. 

Kun päätin avata tämän blogin, mietin mistä haluaisin kirjoittaa. Mitkä kokemukset matkallani ovat jakamisen arvoisia. 

Laadin itselleni listan. Näistä asioista haluan kirjoittaa.

  • erilaiset kirjoittajakurssit ja -koulutukset
  • kirjoittamisen prosessi
  • käsikirjoituksen vaiheet
  • kielenhuolto

Ajatuksia blogiartikkeleiksi on hyvä koota johonkin
Blogiartikkelien aihioita ja ideoita 
kertyy yllättävän helposti näytön täydeltä

Samalla, kun kirjoitan, haen itsekin lisää tietoa. Kaikki ei tule perustumaan pelkästään kokemuksiini ja omiin oppeihini. 

Vanha sanonta tieto lisää tuskaa on hetkellisesti ollut totta, kun olen oppinut, kuinka paljon minulla on vielä opittavaa. Ja samaan aikaan odotan innoissani kaikkia niitä hienoja asioita, joita voin oppia. Sekä kirjoittamalla blogia että muulla kirjoittamisellani. 

Kenen toivon lukevan blogiani? 

Toivon, että minunlaiseni kirjoittajaksi haluavat löytävät blogini. Sekä aloittelijat että jo vähän enemmän kirjoittaneet. 

Toivon saavani aktiivisia lukijoita, jotka tekevät tästä blogista interaktiivisen. Lukijoita, jotka ovat valmiita jakamaan omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan.

Kaikki satunnaiset lukijat ovat tervetulleita. Ehkä päädyit blogiini aivan muunlaisen kiinnostuksen kautta. 

Blogeja on helppo lukea mobiililaitteilla
Blogeja voi lukea missä ja milloin vaan

Miten haluan vaikuttaa blogini lukijaan? 

Haluan, että lukija oppii jotain. Kirjoittamisesta tai itsestään. Haluan, että blogini kannustaa lukijoita heidän omissa kirjoittajahaaveissaan. Auttaa matkalla eteenpäin. 

Ideoita voi löytää mistä vaan
Voisiko blogistani saada ideoita?

Mitä Sinä ajattelet bloggaamisesta?

Minkälaisia ajatuksia blogin kirjoittaminen herättää Sinussa? Onko Sinulla blogi, jonka linkin haluaisit jakaa meille muille kommenttikentässä? Miten Sinä löysit minun blogini? Miten Sinä valitset blogit, joita seuraat?

Ei kommentteja: